Stuur een bericht

  • +31 (0)6 152 162 35
  • Mr JM de Kempenaersingel 75
  • info@odpg.nl
Gastouderopvang; kinderopvang in kleine groepen

Gastouderopvang; kinderopvang in kleine groepen

Gastouderopvang is kleinschalige kinderopvang die zoveel mogelijk overeenkomt met de thuissituatie. Wij geloven dat jonge kinderen zich het beste ontwikkelen en zich het prettigst voelen in een gezinssituatie. Dus geen grote groepen met meerdere leidsters in een grote ruimte, maar een kleine groep in een woonhuis met een vaste gastouder. Het voordeel van deze kleine groepen is dat een gastouder veel flexibeler is in het ondernemen van uitjes en doen van activiteiten. Met een bakfiets of bolderkar kunnen alle kindjes gemakkelijk mee naar de kinderboerderij of de speeltuin, even wandelen in het bos of een bezoekje brengen aan de bakker.

Door de kleinschaligheid is er volop aandacht voor ieders wensen. Zo kan er bijvoorbeeld flexibel met halen en brengen worden omgegaan en worden alleen de afgenomen uren gefactureerd, met een minimum van een dagdeel per week. Het dagprogramma sluit aan bij het ritme van het kind en er vindt voortdurend afstemming plaats. Deze voordelen in combinatie met de zekerheid van professioneel opgeleide gastouders vormen de basis voor zorgeloos werken.

Binnen de structuur van de opvanggroep, wordt ruimte gemaakt voor de individuele behoefte van ieder kind. Een gastouder zal aansluiten op signalen, behoeften, het gedrag en de uitstraling van het kind. Het kind voelt zich op deze manier begrepen en gesteund en dat helpt het kind om zich veilig te voelen. De gastouder bouwt een hechte vertrouwensband op met de kinderen, zo ontstaat er een ontspannen en open sfeer.

In de Wet kinderopvang staat beschreven hoeveel kinderen een gastouder mag opvangen in haar gastouderopvang. Dit noemen wij de plaatsingsregel. Hier wordt niet van afgeweken.

De gastouder mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar gelijktijdig opvangen. Daarbij worden de eigen kinderen tot 10 jaar meegeteld. De gastouder mag niet meer dan 5 kinderen tegelijk opvangen, als deze kinderen allemaal jonger dan 4 jaar zijn. Dit is inclusief de eigen kinderen tot 4 jaar. Er mogen maximaal 4 kinderen van 0 en 1 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar. Ook weer inclusief eigen kinderen van die leeftijd.

Plaatsingsregel in een tabel:

 0 t/m 3 jaar
maximaal:
0 t/m 1 jaar
maximaal:
0 jaar
maximaal:
totaal aantal
aanwezige kinderen:
Opvang 0 t/m 3 jaar5425 incl. eigen kinderen >4 jaar
Opvang 4 t/m 13 jaar6426 incl. eigen kinderen >10 jaar

 

Gastouderopvang is kinderopvang in kleine groepjes, hierdoor krijgt het kind de mogelijkheid om zijn ‘eigen plekje’ te vinden binnen de opvanglocatie. Vaste routines, rituelen en regels dragen bij aan het gevoel van veiligheid bij kinderen. Het geeft de kinderen houvast als ze kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. In de dagelijkse gebeurtenissen, die vaak overeenkomen met het ritme van thuis, verweven gastouders het aanbod van het educatieve programma waar ze mee werken. Spelen, ontdekken en plezier maken staan daarbij centraal. Zo zullen gastouders bijvoorbeeld in loop van de dag een aantal activiteiten als voorlezen, een spel doen, samen op ontdekking gaan, een nieuwe speelhoek bekijken of eropuit gaan, gebruiken om aan de slag te gaan met een bepaald thema en op spelende wijze bepaalde (taal)vaardigheden aanbieden. Omdat de opvanggroepjes klein zijn kan de gastouder het programma passend en uitdagend maken voor ieder kind.

De verschillende opvanglocaties bieden verschillende mogelijkheden. Ook de passie van de gastouder en de verschillende kwaliteiten zorgen voor een gevarieerd aanbod. Neem gerust contact met ons op als je op zoek bent naar een leuke professionele gastouder.